Aina kaunis, pellavapaita + OHJEPellavainen neulepaita

Kesää odotellessa voi haaveilla jo auringon paahteesta iholla ja meren tuulista hiuksissa.

Oleellisesti kesään kuuluu myös pellavapaita. Isoilla puikoilla harvaan neulottu. Kivoja pellavapaitaohjeita on netti pullollaan, mutta itsepäinen neuloja tekee omasta päästä. Tässä itsepäiselle muutama neulomisvinkki.

Tee-se-itse pellavapaita

Pellavaneule, Katia Lino


Ensin valikoimaan kaupasta ihanin pellavan sävy. Lankasataman valikoimista löytyy ihanan rouhea Katia Lino joka sopii tähän työhön kuin nakutettu.

Puikot sattui olemaan pyöröpuikot 4,5 kokoa, 80 cm kaapelilla. L-XL -koon neuleeseen meni 6 kerää Katia Linoa.

Pohjatyö:

Neulo testitilkku, n. 25 silmukkaa leveä. Mittaa testitilkusta mittanauhalla 10 cm pätkä ja laske tarkkaan, montako silmukkaa tuolle alueelle mahtuu. 

Nyt mittaa omasta lempipaidasta (joka on sopivan leveä/kapea) leveys. Jaa saamasi ympärysmitta 10:llä ja kerro luku saamallasi silmukkamäärällä. Itse sain silmukkamääräksi 200. Voit pyöristää saamasi silmukkamäärän parilliseen lukuun, tämä helpottaa työn tekoa hihojen kohdalla. 

Testitilkun neulominen auttaa selvittämään työhön tarvittavan silmukkamäärän. 


Sitten hommiin!

Työ aloitetaan neulomaan helmasta. 
Luo pyöröpuikolle saamasi silmukkamäärä, itselläni 200 s. 
Laita aloituskohtaan silmukkamerkki. 
Neulo 1 o takareunasta, 1 n, yhteensä 5 kerrosta. 

Tämän jälkeen neulo oikeaa, kunnes helman pituus kainalon alareunasta mitattuna on haluamasi mitta. Itselläni helman pituus on 55 cm.

Jaa nyt puikoilla oleva silmukkamäärä (minulla 200 silmukkaa) kahdella, jolloin saadaan selville toinen sivusauma (oma sivusaumani löytyi silmukkamerkistä laskettuna 100 s. johon asetin silmukkamerkin). 

Nyt neulotaan silmukkamerkkien väliin jäävää aluetta edestakaisin, eli etu- ja takaosa neulotaan erikseen. 


VINK! Voit nyt mitata lempipaidastasi hihan aukon pituuden kainalosta olkapäähän. Neulo takakappale yhtä korkeaksi niin saat itsellesi sopivan kokoisen hihan aukon. 


Takakappale neulotaan (oikealla oikein, nurjalla nurin) niin korkeaksi, kuin lempipaidassasi hiha-aukon korkeus. Itselläni korkeus oli n. 20 cm. Kun selkäosa on tarpeeksi korkea, päättele silmukat, ei liian tiukkaan eikä liian löyhään. Sen jälkeen aloitetaan työstämään etukappaletta.

Etukappale neulotaan samoin kuin takakappale (oikealla oikein, nurjalla nurin), kunnes korkeus on 7 cm lyhyempi, kuin lopullinen takakappaleen korkeus.

Kaula-aukon kohdalta päätellään 26 silmukkaa, joten kaula-aukon molemmille puolille jää etukappaleen silmukkamäärä - 26 silmukkaa / 2 (omassa tapauksessani 100 s - 26 s. = 74 s, 74 s / 2 = 37 s).

Eli. Neulo työn oikealla puolella 37 s (tai saamasi silmukkaluku) päättele 26 silmukkaa, neulo 37 silmukkaa (tai saamasi silmukkaluku).

Nyt neulotaan ensin kaula-aukon toinen reuna.
*Neulo nurjalla nurin.
Käännä työ.
Nosta ensimmäinen neulomatta, neulo 2 s. oikein yhteen, neulo oikein kerroksen loppuun.* toista yhteensä 4 krt. Silmukkaluku vähenee 4 silmukkaa.

Neulo oikealla oikein, nurjalla nurin kunnes etukappaleen reuna on yhtä pitkä takakappaleen kanssa. Päättele silmukat.

Tee sama toiselle laidalle.

Nyt ompele päättelylangoilla olkasaumat yhteen, eli takakappale kiinni etukappaleen olkasaumoihin!


Hihat

Poimi nyt hihan suuaukolta reunasilmukoita samalle pyöröpuikolle, aloittaen silmukoiden poimimisen kainalosta. Voit ajatella poimivasi kolme silmukkaa neljästä puikolle, joten ihan jokaista silmukkaa ei tarvitse reunasta metsästää. Poimit ne, jotka hyvin puikolle päätyvät. Laita silmukkamerkki

Oma hihan silmukkamäärä oli n. 45 silmukkaa.

Kun neulot pyöröneuletta pitkällä kaapelilla, vedä kaapeli n. puolesta välistä, silmukoiden välistä pitkäksi lenkiksi. Näin neulot ns. ensin puolet ja kun pääset liitoskohtaan, vedät kaapelia ja neulot toisen puolen. Hyvä ohje tähän löytyy esim. Dropsin ohjevideoista 

Kun olet saanut silmukat poimittua, neulo kaventamatta hiha niin pitkäksi, kuin haluat. Itse tein 3/4 osa -hihat, koska en halunnut kesäneuleeseen pitkiä hihoja.

Mikäli hihan alku näyttää leveältä ja haluat kapeammat ja ihon myötäisemmät hihat, voit matkalla kaventaa esim. joka 10 krs. 2 silmukkaa, silmukkamerkin molemmin puolin, aina hihan alasaumassa.

Hihojen reunaan voit neuloa joustinneuleen halutessasi.

Poimi toiseen hihaan yhtä monta silmukkaa.
Viimeistely

Laita isoon ämpäriin/soikkoon haaleaa, käden lämpöistä vetta ja tilkka käsitiskiainetta. Upota valmis pellavaneule vesiastiaan ja anna liota min. 30 min.

Huuhtele soikossa pesuaineet pois, kevyesti neuletta painelemalla astian reunoihin ja puhdasta vettä lisäämällä. Purista enimmät vedet pois neuleesta astian reunaa vasten ja nosta se varovasti myttynä lattialle, ison pyyhkeen päälle.

Kuosittele paita pyyhkeen päälle varovasti ja rullaa pyyhe pötkyläksi. Nyt nouse seisomaan rullan päälle ja rauhassa jaloilla tallaa rullan päästä päähän että loputkin vedet lähtee neuleesta pois.

Aseta neule kuivumaan laakana tasaiselle alustalle, kuosittele tarvittaessa.

Viimeistely tekee työstä kauniin ja tasoittaa epätasaiset silmukat.Tätä tekniikkaa voit hyödyntää muissakin neuleissa!

Sitten ei muuta kuin pellavapaita päälle ja kesäkelejä odottelemaan!

Kommentit

Suositut tekstit